top of page

Teams of the Future: energiegenerators als de context het toelaat

In mijn loopbaan heb ik periodes gehad waarin ik een expertrol opnam en periodes waarin ik voor de uitdaging geplaatst werd om een team te leiden. De afwisseling tussen die twee rollen helpt me telkens om mijn ervaring en expertise steeds verder uit te diepen.


Als ik denk aan de twee grootste uitdagingen in het leiden van teams die op mijn weg kwamen, dan zie ik daar gelijkaardige patronen in terug komen. De erfenis die ik in de schoot geworpen kreeg, was om een of andere reden (die waarschijnlijk niet toevallig is) twee maal ongeveer dezelfde. Ik had telkens te maken met een team dat zich niet erkend voelde. In beide gevallen ging het ook over de integratie van meerdere teams tot 1 team. En in beide gevallen hadden de meeste teamleden niet het gevoel dat die integratie hen iets beters zou brengen.


Een team dat zich niet gezien of niet erkend voelt in haar inspanningen, gaat al snel in een soort van hetzij apathische modus, hetzij in een deconstructie (= alles wat niet van ons komt is niet oké) modus. Geen van beide modi genereert nieuwe energie, eerder omgekeerd alle energie wordt weg gezogen en verdwijnt in een zwart gat. Wat ik wil zeggen is dat als de context niet bereid is om echt te investeren in teamontwikkeling bij dergelijke organisatiebewegingen, het voor een team heel moeilijk kan worden om uit die dynamiek te geraken.


Een team dat bovendien ‘verplicht’ wordt om te integreren met een ander team(s), staat daar niet altijd om te springen. Zeker niet als het team waarin het andere team werd opgenomen, vijandigheid uitstraalt. Dan is de gelijkwaardigheid vanaf dag 1 weg. Gelijkwaardigheid terug halen in dergelijke dynamiek is niet evident. Als een team nooit de kans gehad heeft om te leren hoe echt verbinding te maken op een gezamenlijk doel en op gedeelde waarden & mindset, dan is het in verbinding gaan met een ander niet gekend team een hele grote berg om over te gaan. Dit zijn situaties van respectievelijk 15 en 7 jaar geleden. Toen (dat klinkt veel langer geleden dan het is) hadden organisaties nog de ‘luxe’ om zich daar weinig zorgen over te maken als die connectie bij de integratie niet optimaal verliep. Vandaag is de wereld fundamenteel anders. Organisaties veranderen voortdurend, in lijn met een steeds veranderende buitenwereld. De luxe om niet te investeren in de wendbaarheid van teams is dus voorbij. Tenminste als je als organisatie nog wil meespelen in de wereld van morgen. Dat zien we bij Progression Designers elke dag terug komen in de opdrachten die we doen.


Nog even terug naar toen. Wat nog het meeste opvalt is dat, in elk team dat ik tot nu toe geleid heb, er vanuit de organisatie weinig aandacht/begrip was voor het erkennen van het belang van de reden van bestaan van het team. Wat voorop stond was de omzet, en de bottom line. De druk die daardoor op het team kwam te staan en op mezelf, maakte dat er nog weinig energie over bleef om die koers te keren. Als hamsters in een wieltje liepen we door. Ik weet het wel, zonder omzet geen bestaansrecht voor een organisatie maar hier was meer aan de hand. Het ging over organisaties die hun bestaansrecht al lang verworven hadden maar in de kramp van ‘steeds meer’ waren geschoten. Een andere weg had kunnen zijn ‘steeds beter team en bijgevolg meer’, maar die namen we niet. Wat er miste was een visie op langere termijn en op wat goed werkende, extreem productieve teams zouden kunnen betekenen voor de organisatie.


Nu, zoveel jaren later, zoveel teams later, sta ik klaar om wat ik geleerd heb – met scha en schande – door te geven in de opleiding Teams of the Future. Een zesdaagse waarin ik samen met mijn collega’s Progression Designers Philippe (Bailleur) en Hans (Hoegaerts) er naar uitkijk om teamleiders en teamcoaches mee te nemen op ontdekking naar wat het nu is dat maakt dat teams écht werken en wat hen precies kan helpen om tot high performance te komen vanuit een intrinsieke weg. Een team dat zijn eigen energie weet hoog te houden en die van de omliggende context, is op lange termijn immers van grote waarde voor een organisatie.


Je kan je inschrijven via deze link: http://www.hrdacademy.be/NL/Trainingen/hrd_management/teams_of_the_future_training_voor_teamcoaches-2-103


Meer info vind je ook hier: www.teamsofthefuture.net

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page