top of page

Over koele kikkers en drama queens

Emoties zijn een uitstekende radar voor teamefficiëntie. Desondanks worden emoties vaak angstvallig uit de weg gegaan. Ze worden gezien als efficiëntieverlagend en onnodig tijdverspillend. Het vrij laten stromen van emoties kan echter een enorme positieve impact hebben op de effectiviteit van een team.


Wat zijn emoties?


Emoties zijn de innerlijke beleving van gevoel. Die innerlijke beleving kan echter een stimulerend effect of een remmend effect hebben op het hele team. Onverteerde wrok bij één individu bijvoorbeeld kan een team volledig lamleggen. Vrije, oppeppende emoties stuwen het team dan weer naar grotere hoogtes. Er komt meer goesting om samen te werken en de resultaten zullen niet lang op zich laten wachten.


Het belang van emoties voor teams


Emoties hebben een meetbare energie* (cf. het werk van David Hawkins, MD, PhD). En hier zit een directe link met de output van een team. De natuurkundige definitie van energie is namelijk “de capaciteit om arbeid te verrichten”. Stel je dus eens voor wat er mogelijk wordt als je de energie van je team, die soms gestold zit in emoties, vrij kan maken om de organisatiemissie neer te zetten. Of als je manieren vindt om de energie van het team hoog te houden door emoties op een constructieve manier te leren voeden.


Koele kikkers en drama queens


Het is belangrijk om te weten dat iedereen in het team op een andere manier met emoties omgaat. Dit begint al met ieders verschillende emotionele bandbreedte. Bij iemand met een smalle emotionele bandbreedte is er weinig onderscheid tussen het hele scala van emoties. Deze persoon kan al snel gevoelloos of ongeïnteresseerd overkomen. Iemand met een breed scala aan emoties daarentegen kan worden aanzien als labiel, of een drama queen. Dit leidt soms tot misverstanden in het team wanneer ‘koele kikkers’ moeten samenwerken met ‘drama queens’, wanneer er geen ruimte is voor emoties.

Emoties geven weer wat er echt leeft in het team, het is dus van cruciaal belang te leren hoe je ze kan inzetten om de teameffectiviteit te verhogen.


Hoe kan je emoties inzetten om de effectiviteit van je team te verhogen?


Om het positief effect van emoties op je team te benutten, is het van belang dat je de context creëert waarin ze vrijelijk kunnen stromen. Enkel dan kan de energie vrijkomen en ingezet worden om de teammissie efficiënt neer te zetten. Maar hoe doe je dat?

Hieronder vind je vijf stappen die hiervoor een aanzet kunnen zijn.


Vijf stappen voor catharsis:


1)   Vertraging en ruimte

Creëer op regelmatige basis de ruimte voor elkaars verhaal en beleving in het team. Het is belangrijk dat je dit doet met de voltallige groep. Zorg ervoor dat er op die momenten geen druk is van de operationele agenda. Ontmoet elkaar op een fijne plek. Idealiter in de nabijheid van de natuur: open ruimte geeft letterlijk lucht aan emoties.


2)   Luister vanuit nieuwsgierigheid

Luister naar elkaars verhaal vanuit een nieuwsgierigheid, bevraag elkaar als neutrale interviewers. Ga op onderzoek: welk gevoel zit er onder die beleving? Wat is het effect daarvan op de persoon?


3)   Laat de emotie circuleren in het team

Een belangrijke stap in het emotionele groeipad van je team is om de vertaalslag te maken van de emotie van het individu naar de emotie van het team: wat gebeurt er met het team als de beleving vanuit die individuele emotionele hoek belicht wordt? Welke reacties en emoties wekt dit op bij de andere teamleden?


4)   Destilleer de groeiles voor het team

Cruciaal in deze fase: het gaat er allerminst om om de schuldige aan te duiden.  Focus de aandacht eerder op welke groeiles hierin schuilt voor het team. Wat kunnen jullie hier collectief uit leren? Welke afspraken hebben jullie te maken? Waar hebben jullie nog aandacht aan te besteden?


5)   Catharsis

Wanneer de emotie voldoende gefilterd is door het hele team en het van een individuele emotie een collectief verhaal is geworden, ontstaat er catharsis, dit kan gaan van een gevoel van opluchting: “He, he, blij dat dit gezegd is!”, tot een complete loutering van het hele team. Het collectieve bewustzijn wordt dan verdiept en er wordt een steviger fundament gelegd. Ieders individuele missie wordt weer ietsje steviger verankerd in de collectieve missie.


Tot slot: Maak er een gewoonte van

De catharsis op zich is niet het doel. Maak er een gewoonte van om -naast de operationele agenda- ook een relationele agenda te zetten. Wat speelt er in het team?  Wanneer er dan patronen zichtbaar worden, is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Stel dat er steeds weerkerende frustraties ontstaan omdat de rollen en verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn, pak dit dan met de nodige aandacht op!


Veel succes met het creëren van een vrije context!

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Fill my cup

bottom of page